Hobby Psychologie - Stress en Rangorde

Stress en Rangorde


Created: 2009-04-30 Last modified: 2009-04-30 Published: 2009-04-30

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat stress leidt tot lichamelijke klachten. Je kan er hart- en vaatziekten door krijgen. Je immuunsysteem kan aangetast worden of tijdelijk uitgeschakeld worden. Je hersencellen kunnen door stress verkeerd of niet gaan groeien. Omdat in de huidige maatschappij stress steeds vaker voorkomt zullen we ook steeds vaker een oplossing moeten zoeken voor stress. Moeten we niet gaan kijken naar een samenleving waar stress een kleinere rol speelt?

Stress kan je dood worden.
Als je lange tijd stressvol werk doet dan kan stress er toe leiden dat je longen zuurstof in je bloed gaat pompen je hart sneller je bloed gaat rondpompen door sneller te kloppen. Wat er dan gebeurt, is dat je bloedvaten zich verwijden. Wat er ook gebeurt is dat op een gegeven moment beschadigingen aan je bloedvaten niet meer gerepareerd worden omdat je immuunsysteem is uitgeschakeld. Doordat dit gebeurt ontstaat er vuil op je bloedvaten en bloedvatvernauwingen. Door deze bloedvaten stroomt het bloed minder goed. Dit kan lijden tot een hartaanval. Het kan zelfs betekenen dat als je op jonge leeftijd met veel langdurige stress te maken hebt dat je dit op latere leeftijd gaat merken. Dit kan dus op latere leeftijd je dood worden.

Stress en rangorde

Nu is er een onderzoeker geweest die is gaan kijken bij bavianen of stress gerelateerd is aan rangorde. Uit dit onderzoek is gebleken dat rangorde een hele grote invloed heeft op stress. Bavianen aan de top hadden weinig stress, bavianen daaronder een beetje en bavianen daar weer onder  meer en de laagste bavianen hadden heel erg veel stress. Bavianen lijken heel erg op mensen. Ze hebben ongeveer 3 uur nodig om eten te zoeken en de overige 9 uur kunnen ze elkaar pesten en hun sociale status verhogen of verlagen. Wat deze bavianen constant doen is degene met een lagere status een paar klappen uitdelen of uitdagen. De bavianen onderaan konden alleen maar klappen ontvangen en hadden enorme hoeveelheid stress.

Stress en ziektes
Doordat je immuunsysteem uitgeschakeld omdat je veel adrenaline in je systeem krijgt betekent het dat je niet meer bezig bent je lichaam te repareren of je immuunsysteem op pijl te houden. Het gevolg kan zijn dat je vatbaarder wordt voor ziektes. Dit is uit onderzoek gebleken dat sommige mensen ziek werden van een bacterie in de maag waardoor ze een maagzweer krijgen. Deze bacterie hebben heel veel mensen in hun maag zitten maar worden er niet ziek van. Als je veel stress hebt kan het dus betekenen dat je immuunsysteem omlaag gaat en dat je daardoor een maagzweer krijgt.

Stress en rangorde
Een soortgelijk onderzoek is gedaan bij mensen. Dezelfde conclusie als bij de bavianen werd gedaan. Mensen aan de top hebben weinig stress en mensen onderaan de sociale ladder hebben veel stress. Al deze mensen hadden dezelfde dokters en gezondheidszorg. Uit dat onderzoek is gebleken dat mensen onderaan meer stress gerelateerde ziektes hebben zoals hoge bloeddruk of maagzweer. Dit betekent dat mensen die onderaan de sociale ladder staan grotere kans hebben om ziek te worden.

Van stress wordt je dom
Er is hersenonderzoek geweest bij ratten. Ratten met veel stress blijken minder verbindingen te maken in hun hersenen. Bij apen is gebleken dat er meer dopamine zichtbaar is. Mensen krijgen veel dopamine als ze complimenten krijgen en het gevoel hebben dat ze iets goed doen. Dit betekent dat mensen met veel stress zich minder goed ontwikkelen dan mensen met stress. Het is ook gebleken dat mensen die tijdens de hongerwinter in de baarmoeder zaten dat ze zich minder goed ontwikkeld hebben. Ook hieruit blijkt weer dat langdurige stress leidt tot een slechtere ontwikkeling bij de foetus.

Als je bij een lage sociale klasse hoort betekent het dat je veel stress hebt en dat je kans loopt dat je dommer wordt en eerder dood kan gaan.

Toekomstvisie
Bij de bavianen is er iets vreemds gebeurt. De bavianen werden uitgeroeid. Maar alleen de alfa mannetjes werden uitgeroeid. Het bleek uiteindelijk dat de vrouwtjes en de lieve mannetjes overbleven en er een nieuwe cultuur ontstond in deze bavianen groep. In plaats tijd te besteden aan vechten werd er meer tijd besteed aan elkaar vlooien en andere zorgzame dingen. Hierdoor is de stress enorm afgenomen in deze baviane ngroep in 1 generatie. Zouden wij mensen dit ook voor elkaar kunnen krijgen?

Jeroen van Beuningen

Voer hier uw username en password in:

Username
Password