Hobby Psychologie - Het offer dilemma

Het offer dilemma


Created: 2015-04-4 Last modified: 2015-04-7 Published: 2015-04-4

Je zal vast wel eens gehoord hebben over offeren. En dat dit een barbaarse gewoonte is van mensen en dat je hier niet aan moet beginnen. Toch denk ik dat het een van de slecht menselijke eigenschappen is die we allemaal bezitten. Laten we offeren een valkuil van de mensheid noemen.

Offeren valt niet erg goed bij je medemens. Het wordt al gauw gezien als een slechte eigenschap. Je offert 1 persoon om jezelf te redden. Veel mensen zouden deze offer doen, en zelfs voor hun naasten als de offer een onbekende persoon is. Dit doet het dus ook niet erg goed in de media. Mensen hebben een 2e natuur om hier tegen te zijn. Maar het wordt wat anders als de meerderheid er bij komt kijken.

Stel je eens voor je hebt een persoon met een slecht hart. Een ander persoon met een slecht lever en weer een ander persoon met slechte longen. Nu kan je 1 persoon offeren en dan redt je er 3. Dat betekent dat een gezonde mens dood gaat en de meerderheid die ziek is blijft leven. Het antwoord is in dit geval dat bij offeren je niet altijd naar de cijfers moeten kijken hoeveel mensen er blijven leven en hoeveel mensen er dood gaan. Als je cijfermatig kijkt zou er een gezond mens geofferd moeten worden aan 3 zieke mensen. Dit is echter ethisch onaanvaardbaar. De ziekte hoort ethisch gezien bij de individu. De gezondheid is van de ene persoon hoort ook bij de individu. Het werkt als een soort eigendomsrecht. De gezonde individu heeft het recht om nee te zeggen tegen de 3 zieken omdat zijn gezondheid zijn verworven recht is. Gezondheid is ethisch gezien het recht van de individu net als eigendomsrecht. 

Laten we het nog moeilijker maken. Stel je hebt iemand met talent en je hebt 1 miljoen mensen die het niet hebben. Mensen met talent hebben meestal succes. En mensen zonder enig talent hebben geen succes. Nu is het dilemma als volgt. Je kan 1 miljoen mensen financieel gezond maken als de gene met talent in een hel terecht komt. In wezen is cijfermatig gezien. 1 miljoen gezonden mensen en 1 financieel ongezond persoon het meest wenselijke. Ethisch gezien echter niet. Ook hier geld dat de financiële gezondheid van 1 persoon het recht is van de individu, ook als 1 miljoen mensen financieel ongezond worden.

Misschien ook interessant wereld 13 of Nivelleren door imago en competenties

Voer hier uw username en password in:

Username
Password